divendres, 24 de gener del 2014

TECNOLOGIA MÒBIL I ENSENYAMENT

L’ús de les tecnologies mòbils està començant a sent una revolució al camp de l’ensenyament. Cada vegada més trobem aplicacions didàctiques que ens permeten disposar del material didàctic i recursos en general de moltes assignatures als nostres smartphones o tablets. Ja és molt habitual que els alumnes facen (estic parlant de secundària que és el meu sector educatiu on treballe) probes i exàmens des de la seua casa. De plataformes educatives que ens permeten això n’hi ha moltes, per exemple Moodle, però també n'hi ha d'altres prou interessants com Edmodo o Tiching on la interacció entre alumnes i alumnes-professor és més fluida.

Ara que tothom té aquesta tecnologia al seu abast hem de reconduir-la perquè siga profitosa dins de l’àmbit educatiu i no només com a eina social. Però caldrà fer primer una tasca molt significativa amb els xiquets, començant des de primària i a poc a poc anant conscienciar-nos i no prohibir el seu ús als centres, solament cal aprofitar-nos de la potència que ens ofereix aquesta tecnologia mòbil per motivar als alumnes i fer que el procés d'aprenentatge millore considerablement.


Un altre aspecte a tindre en compte és la formació que necessitaran els docents, a més de fer un canvi metodològic important. El professor ha de ser el guia, l’element motivador,... i ha d’utilitzar convenientment aquesta tecnologia.

Estic segur que amb l’adequada formació a tota la comunitat educativa (alumnes, professors i també pares i mares), els resultats acadèmics milloraran. Aquesta eina és molt motivadora per als alumnes i, personalment aquest aspecte em pareix fonamental per a aprofundir en una millora del rendiment acadèmic.

El que està clar, és que cal ser ambiciós, utilitzar tots els recursos al nostre abast i la tecnologia mòbil aplicada a l’ensenyament esdevindrà el nostre pilar bàsic als pròxims anys, doncs bé, cal començar: hem de plantejar reptes als alumnes, hem de sorprende'ls emprant les xarxes socials i plataformes educatives a les nostres classes.Segurament la nostra tasca serà més profitosa.



TILC: COMUNICACIÓ A INTERNET

La tasca d’aquesta setmana ha estat relacionada amb la comunicació a Internet. Hem participat a dos fòrums creats dins de la plataforma de la U.A. i hem debatut dos temes:
  • Avantatges i inconvenients/perills.
  • Ús de les xarxes socials.
També hem anat descobrint xarxes associades a diferents aplicacions. La veritat és que desconeixia completament el tema (exceptuant youtube o la plataforma educativa Moodle què és la que utilitze a classe amb els meus alumnes) així que m’he decidit per Panoramio, una web on pots trobar i pujar fotografies localitzades geogràficament al Google Earth. Es tracta d’una aplicació interessant si t’agrada viatjar perquè pots trobar llocs singulars de tot el món. A més de les etiquetes que tens pràcticament a totes les fotos, pots explorar llocs singulars, enregistrar-te a un grup, veure el blog o participar en els fòrums (elegint l’idioma).

Per ampliar aquest punt, també he trobat una altra xarxa com és Taringa, una aplicació amb caràcter general. M’ha paregut prou acceptable l’apartat de ciència i educació (hi ha vídeos especialment) i molta informació del camp de la informàtica, jocs,.. (així que, si tens algun problema amb ordinador, potser siga d’utilitat). 

A continuació adjunte les captures de pantalla amb l'enllaç als dos llocs d’aquestes webs on apareixen les etiquetes:


Etiqueta Panoramio 
Etiquetes Taringa



Una altra tasca sol·licitada per aquesta setmana, ha sigut plantejar una proposta d’ús de xarxa social amb alumnes. La veritat és que a les meues classes de Tecnologia utilitze de manera habitual la plataforma Moodle, però no com a xarxa social, exceptuant alguna excepció. Fique dins de la plataforma els recursos que necessiten els alumnes i qüestionaris que han de fer. M’ha paregut que podria ser una bona experiència, utilitzar alguna xarxa com Edmodo o Tiching que solament coneixia per comentaris d’altres professors. La proposta és fer una unitat completament online. El professor posaria material de referència i els alumnes, formant grups, haurien de treballar una part del tema.  

Per altra banda, haurien de fer un vídeo amb la seua exposició del treball que seria exposat a la xarxa i comentat pel professor i els alumnes, al fòrum. Em pareix fonamental que els alumnes puguen apreciar que amb les xarxes socials també es pot aprendre coses si es fa un bon ús. Tractaré d’aplicar aquesta proposta aquest any a veure si funciona bé. La veritat és que avui he comentat aquesta possibilitat amb els meus alumnes de 3er. d’ESO i l’han rebut amb molta il·lusió.

A continuació adjunte els dos tweets:

El primer consisteix en la recomanació d'una pàgina que em pareix interessant pel seu contingut i l'altre tweet és la contestació a un company.
  

Tweets

Hola a tots/totes. Us recomane una pàgina web de conferències que podeu veure subtitulada en català .

Tweets

  1. Jo utilitzava solament Moodle i la proposta de Edmodo és molt interessant. Podem utilitzar també Tiching.
Per a concloure, m'agradaria comentar que a la xarxa trobem molts recursos al nostre abast que podem utilitzar d'una manera coherent per a fer classe. Especialment, m'han agradat les xarxes de Edmodo i Tiching, molt més senzill que utilitzar altres plataformes com Moodle. A més a més, sempre que parlem de xarxes socials, la mesura i el sentit comú ha d'estar sempre present si volem que siga una eina important i, per descomptat, motivadora a utilitzar amb els nostres alumnes.