divendres, 17 de gener del 2014

LA LLENGUA I LES TIC

El tema d'aquesta setmana ha sigut "La llengua i les TIC". A continuació passaré a descriure com si fóra el meu diari de classe totes les activitats que he fet aquesta setmana.


En primer lloc hem hagut d'utilitzat diferents diccionaris fent les mateixes recerques i comparant els resultats obtinguts. Us aporte els enllaços dels diccionaris que més m'han agradat, especialment per la seua facilitat d'utilització, brevetat i rigor científic.

Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans

Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana

TERMCAT

Personalment els dos primers són molt recomanables si necessites fer una recerca de qualsevol àmbit perquè són molt complets. A més a més, el diccionari Termcat ens aporta una classificació segons una agrupació en cinc grans sectors temàtics, la qual cosa és molt interessant per a treballar amb els alumnes temes d'aquests àmbits a classe, configurant una mena de diccionari de la unitat que estan treballant.


Si el que volem és fer una recerca general de termes, és molt interessant utilitzar Optimot, una aplicació que ens dóna diferents recerques dins dels diccionaris comentats abans.

Després de consultar tres termes i comparar els resultats amb una xicoteta opinió personal, hem fet el mateix tractament amb les enciclopèdies. Hem utilitzat l'enciclopèdia catalana online per a fer la recerca del terme automatització, fent un resum i adjuntant-lo al document que havíem de lliurar pel campus virtual.
També, per descomptat ens trobem viquipèdia com ferramenta de recerca d'informació.
I una ferramenta que m'ha agradat molt per a treballar amb els alumnes és l'enciclopèdia de ciències.
Enciclopèdia de la ciènciaCom funciones les coses

Pots trobar definicions d'aquests àmbits d'una manera divertida, a més a més pots escoltar la definició. No és molt completa però és molt visual. Totalment recomanable.

Una altra tasca que hem fet ha sigut aprendre conceptes com "Les netiquetes", llegint l'article "Com es regula la comunicació interpersonal a Internet? La ‘netiqueta’ " de l'autora Marta Torres on ens aconsellen com escriure a Internet, especialment als xats i correus electrònics.

Però si el que vols és conéixer el que signifiquen tots aquests símbols (emoticones) que reps habitualment al teu mòbil i que també s'utilitzen molt a les comunicacions a Internet, t'aconselle que li pegues una ullada a la viquipèdia(Emoticona).Si el que vols és descarregar emoticones al teu mòbil cal visitar, per exemple.  Atrappo.

Finalment aquesta setmana alguns de nosaltres han aprés el que era un núvol de paraules. He fet la recerca d'un terme a un dels diccionaris anteriorment comentat i l'he ficada a l'aplicació (wordle) per a fer el seu núvol de paraules. L'aplicació és molt senzilla d'utilitzar i una vegada has ficat el que vols que aparega al núvol, pots configurar-ho pràcticament tot (tipus de lletra, diferents disposicions de les paraules, colors,..). És una aplicació molt divertida, per contra, com a aspecte negatiu he de dir que no es pot guardar el resultat directament i vaig haver de fer una captura de pantalla.  Jo he seleccionat la paraula ciència al diccionari i el resultat és el següent:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada