divendres, 7 de febrer del 2014

APRENENTATGE A INTERNET



Aquesta setmana hem començat a treballar a una nova àrea: utilitzar internet com a eina d’aprenentatge. En primer lloc hem hagut de navegar entre una sèrie de direccions diferenciades entre:  Webquest,  cacera del tresor, blog i wikis.

En primer lloc, disposàvem d’uns directoris on podíem trobar, normalment agrupades per matèries diferents recursos d’aprenentatge.

Especial interés han tingut les webquest on d’una manera molt estructurada i interactiva plantegen activitats d'investigació, és a dir, els grups d'alumnes fan activitats que després posaran en comú per aconseguir l’objectiu del tema plantejat.

M’he centrat especialment en webquests de l’àrea de Tecnologia i he trobat una que m’ha agradat pel seu plantejament d’activitats a realitzar en casa. Després els grups posaran aquesta informació en comú, completant tota la tasca. També els alumnes i docents disposen d’apartats on podem veure no solament les tasques sinó també el procés d’autoavaluació.

WEBQUEST


La caça del tresor, a pesar de ser un recurs molt utilitzat a les aules, ens aporta la particularitat de poder treballar emprant internet amb les facilitats que això ens aporta. El funcionament és plantejar unes qüestions que els alumnes han de resoldre  amb els recursos aportats pel professor.

M’ha agradat especialment, com a exemple la següent:
Cacera del tresor



Aquest tipus d’activitats és més difícil de trobar a internet, especialment si busques alguna cosa en concret, però és una bona eina i caldria utilitzar-la amb els alumnes, especialment com a ferramenta d’introducció.

Per altra banda, també hem fet recerques als blogs i a les wikis. Una cosa molt negativa que comence a adonar-me és que als blogs, els autors inicialment els mantenen d’una manera adequada, però normalment i a poc a poc les entrades es dilaten en el temps, perdent una mica el seu valor.

Dins de la recerca que he fet, recomane especialment aquest blog on podem trobar entrades relacionades amb el programari molt interessants. A més a més, inclou enllaços amb més material relacionat i amb altres blogs.
Blog



Cal ressaltar un recurs que també podem utilitzar dins de les nostres classes: són les wiki i recomane la proposada al blog de l’assignatura:



He volgut comentar aquesta wiki perquè té molta relació amb el blog que he mencionat abans, completant-lo i ampliant-lo, incloent-hi una xicoteta explicació de cada aplicació i diferents enllaços d’utilitat.

Com a reflexió final de la tasca proposada aquesta setmana, cal dir que m’han paregut interessants  les diferents opcions de treball que tenim utilitzant com a eina principal internet. A més a més, és molt important el què aconseguim amb aquestes ferramentes: motivar l’alumne amb activitats  que completen les classes. Especial menció té l’estructura d’aquestes tasques, molt reglada al cas de les webquest, aportant al docent i a l’alumne elements com l’avaluació, a banda d’activitats a resoldre en grup.
 
Per a concloure i per a finalitzar aquesta entrada caldria destacar que m’ha resultat prou profitós el llistat de directoris proporcionats on he pogut cercar informació amb molta facilitat. Per posar un exemple m’ha resultat prou rellevant el següent directori de webquest on tota la informació està agrupada per matèries i és molt fàcil de trobar.
 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada